top of page
Online inzien van jouw bevalplan

Bevalplan

Jouw wensen als uitgangspunt

Algemeen

In een bevalplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. 

Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is bedoeld om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat jij belangrijk vindt; wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wil dat mensen met je omgaan. 

 

Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. 

Door een bevalplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wil.

Bevalplan bespreken

Wanneer je een bevalplan hebt geschreven, dan kun je dat met ons bespreken. We plannen dan extra tijd in tijdens de zwangerschapscontrole rond 30-35 weken. 

Samen kunnen we dan bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren. Vaak zijn er dan alternatieven. 

 

Na dit gesprek kun je het bevalplan aanvullen of aanpassen als dat nodig is. Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. 

Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer uitgevoerd worden. 

De verloskundige kan je bijvoorbeeld verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Er kunnen ingrepen nodig zijn. Of je kind kan opgenomen worden op de kinderafdeling.

Je kunt in het bevalplan schrijven wat je in die situaties belangrijk vindt.

Er zijn verschillende bevalplannen beschikbaar, onderstaande PDF is een bevalplan van het Geboortehuis. 

In de handige linkjes vind je een bevalplan van onze beroepsvereniging. 

Wil je meer weten over het bevalplan? Lees dan onze blog over het geboorteplan of bevalplan.

Heb jij wensen rondom jouw bevalling die mogelijk anders zijn dan de “standaard” gegeven zorg? Lees dan meer in onze blogs over zorgvraag buiten de richtlijn of een hands-off bevalling.

Handige linkjes

Document voor bevalplan zwangere

Bevalplan

Een lege template van een bevalplan.

25MB

Ondersteunend materiaal

bottom of page