top of page

Zorgvraag buiten de richtlijn...

Bijgewerkt op: 11 nov. 2023


Zorgvraag buiten de richtlijn

Wat betekent een zorgvraag buiten de richtlijn? Hoe gaan wij daar als Geboortehuis mee om en welke mogelijkheden zijn er op dit gebied?

 

Een zorgvraag buiten de richtlijn betekent dat jij wensen hebt binnen jouw zwangerschap, bevalling of kraamperiode waarin je afwijkt van dat wat in de ogen van de zorgprofessionals als de standaard gezien wordt.


Deze standaard is gemaakt op basis van wetenschappelijk onderzoek waarin de best mogelijke en veiligst mogelijke zorg gegeven kan worden aan alle zwangere vrouwen, barende vrouwen en kraamvrouwen.


De standaard wordt dan vastgelegd in richtlijn en protocollen. Ook onze beroepsgroep, regio, ziekenhuis en praktijk werkt met richtlijn en protocollen.

Zo geven we jullie de beste en meest veilige zorg.


Toch zijn richtlijn en protocollen geen wetten en kan geen zorgverlener jou een protocol of richtlijn opleggen.

Alles wat we binnen de praktijk doen en aanbieden is altijd een keuze! Niets is verplicht. Dat geldt voor elke echo, bloedonderzoek, uitwendig of inwendig onderzoek, bloeddruk meting, hartje luisteren etc.


Maar bij een bevalling geldt het voor iedere handeling ook! Niemand kan jou verplichten tot het ondergaan van een inwendig onderzoek, het toedienen van medicatie, het uitvoeren van controles, het krijgen van een knip of kunstverlossing.


Alle handelingen horen altijd in overleg èn met jouw toestemming uitgevoerd te worden.

Dit is de belangrijkste taak binnen ons vak! De zorgverleners om jullie heen zijn verplicht jou constant mee te nemen in het proces, uitleg te geven over wat er gaande is en uitleg te geven over wat de beste behandeling zou zijn. Zo kan jij dan een weloverwogen keuze maken.


We zien dat veel cliënten na uitleg instemmen met de voorgestelde behandeling. Meestal is dit ook de veiligste en beste keuze. Maar soms zien cliënten dit voor zichzelf anders. Zij zijn immers niet de richtlijn of het protocol en hebben soms andere ideeën over wat het beste bij haar of haar kindje past.


Op het moment dat dit zo is, gaan we graag met jullie samen kijken naar wat jij in dit geval wel of niet zou willen en welke alternatieven er mogelijk zijn.


Soms kunnen we er simpelweg voor kiezen om een bepaalde handeling niet uit te voeren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een bloedonderzoek of een echo.

Soms kunnen we een bepaalde handeling uitstellen tot een voor jou beter moment. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een inwendig onderzoek of het breken van je vliezen.


Soms gaan we zoeken naar een alternatief. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een situatie waarbij het aanbevolen wordt om in het ziekenhuis te bevallen maar jij liever thuis bevalt.

Het komt erop neer dat we altijd openstaan voor jouw vraag en we ons uiterste best zullen doen om met jou tot een goed plan te komen. Soms kunnen we dit al binnen de praktijk afstemmen en soms betrekken we hier een ziekenhuis bij.


Wij, van onze kant, hebben een zorgplicht. Dat betekent dat wij jou altijd zullen helpen om de door jou gevraagde zorg zo goed mogelijk uit te voeren.

Kunnen wij om wat voor reden dan ook niet voldoen aan de beste zorg voor jou, dan zijn wij verplicht een zorgverlener te vinden voor jou, die dat wel kan.


Je staat er dus nooit alleen voor, hoe “anders” je vraag of verzoek ook mag zijn.

Een ondersteunende methode om het gesprek met je zorgverlener aan te gaan is de BRAINS methode.


BRAINS methode


De letters BRAINS staan voor vragen die je kan stellen in een gesprek over een onderzoek of behandeling:

B: beweegreden, wat zijn de voordelen van de voorgestelde behandeling?

R: risico’s, wat zijn de risico’s van de voorgestelde behandeling?

A: Alternatief, is er ook een alternatief voor de voorgestelde behandeling?

I: Intuïtie, wat zegt jouw eigen gevoel over de voorgestelde behandeling?

N: Niets doen, wat nou als we nog even niets doen en afwachten

S: Stilstaan, neem even de tijd om over de voorgestelde behandeling na te denken, heb je nog vragen?

Kijk ook eens op de website van onze beroepsvereniging:


Heb jij vragen over jouw zorgtraject? Zie jij dingen anders dan gebruikelijk? Ben je opzoek naar meer informatie?


Ga het gesprek met ons aan! We staan voor je klaar!

13 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page