top of page

Badbevalling

Bijgewerkt op: 11 nov. 2023


Badbevalling

Je leest en hoort er steeds meer over: bevallen in bad. Hoe zit dat nou precies en wat zijn de voordelen?

 

De populariteit van de badbevalling heeft de afgelopen jaren een aardige vlucht genomen.

Toen Charlotte 25 jaar geleden in opleiding was, bestond het fenomeen badbevalling alleen in het antroposofische circuit. Je kwam het in die tijd bijna niet tegen.


In de jaren na haar afstuderen begeleidde Charlotte wel wat vaker een bevalling in bad maar dat was meestal niet gepland. De barende vrouw zat dan in haar eigen bad de weeën op te vangen en als ze persdrang kreeg en uit bad wilde komen, zei Charlotte “blijf maar lekker zitten” en werd de baby in bad geboren. De moeders bij wie dit zo gebeurde, vonden het prachtig! Gaandeweg kwam de vraag om een bevalling in bad vaker en konden zwangeren een speciaal bevalbad huren.

Bevallen in bad was hierbij alleen mogelijk in de thuissituatie.


Naarmate er steeds meer vrouwen kwamen met het verzoek om hun bevalbad mee te nemen naar het ziekenhuis, werd het ook voor het ziekenhuis duidelijk dat dit een wens /verzoek was waar ze iets mee moesten doen.

In Tergooi heeft dat een aantal jaar geleden geleid tot het creëren van 1 verloskamer met bad (VK 4).


De vraag naar het bad neemt steeds meer toe en met 1 verloskamer met bad, hebben we niet meer genoeg. Bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis is hier gelukkig rekening mee gehouden en zullen er meer kamers met bad zijn!


Wat is er nou zo fijn aan bevallen in bad?

Ten eerste is het erg fijn om de ontsluitingsweeën op te vangen in bad. Het warme water biedt verlichting en verzachting van de pijn. Tevens ben je licht in het water waardoor je je gemakkelijker kan bewegen. Zeker in een gehuurd bevalbad kun je meerdere houdingen aannemen zoals liggen, zitten, zijligging en handen/knieën. Lekker over de zachte rand van het bad hangen is een fijne houding.


Zwangere in bevalbad

Vrouwen die (een deel van) hun ontsluiting in bad opvangen, hebben significant minder vaak pijnstilling nodig!


Ten tweede is het fijn om te persen in bad. Ook hier heeft het warme water een pijnstillend effect en helpen verschillende houdingen je goed door deze fase heen.

Je hele bekkenbodemspier is warm en week door het water waardoor je minder snel zal uitscheuren.


Ten derde is het voor je kindje heel fijn om in bad geboren te worden. De baby gaat van het ene warme water naar het andere warme water. Doordat de baby niet gelijk een kou-prikkel ervaart, zal hij/zij niet meteen een adembeweging maken en kan de baby nog even onder water blijven. Dit is vaak een heel speciaal en mooi moment. Je kan als kersverse moeder en/of vader de baby zelf boven water halen.


Soms wordt de placenta ook in het bad geboren maar soms zullen we je vragen om uit bad te komen zodat we dit op bed kunnen doen.


Bevallen in bad kan ook wat nadelen hebben. Het is bijvoorbeeld voor ons als verloskundigen wat lastiger om goed te kunnen zien wat er gebeurt en ook het hartje luisteren is soms wat lastiger (afhankelijk van de houding van de barende). Sommige vrouwen krijgen het erg warm in bad. Dit kunnen we weer oplossen door wat verkoelende doeken om je schouders heen te leggen bijvoorbeeld.


Soms merken we dat de barende vrouw haar draai niet kan vinden in bad of geen prettige houvast heeft. Uiteraard staat het je altijd vrij om in en uit bad te stappen wanneer jij dat wil!


Wij houden in onze praktijk erg van badbevallingen en hebben hier ook veel ervaring mee.


Heb je vragen over bevallen in bad? Stel ze gerust!

21 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page