top of page

Vitamine K: een bloedstollende vitamine

Bijgewerkt op: 10 nov. 2023


Baby krijgt vitamine K

Na de geboorte van je kindje krijg je van de verloskundige de vraag: ‘Wil je dat we de baby vitamine K geven?’ Omdat je op dat moment waarschijnlijk bezig bent met heel andere dingen, is het goed om hier van tevoren over na te denken.

 

Vitamine K heb je nodig voor een gezonde bloedstolling. Vitamine K kunnen we niet goed opslaan in ons lichaam, en daarom moeten we steeds een beetje vitamine K uit onze voeding halen. Vitamine K zit onder andere in groene bladgroenten, verschillende fruitsoorten, en in mindere mate in melk, vlees en eieren. De (goede) bacteriën in onze darmen maken ook vitamine K voor ons. Een vitamine K-gebrek bij gezonde volwassenen komt vrijwel nooit voor.Spuit met vitamine K

Een baby wordt geboren met een lage hoeveelheid vitamine K in het lichaam. Vitamine K komt namelijk niet door de placenta (moederkoek), waardoor de moeder geen vitamine K kan overdragen naar de baby in de baarmoeder. Borstvoeding bevat maar weinig vitamine K. Waarom dit zo is, weten we niet goed. Een pasgeboren baby heeft ook nog niet veel bacteriën in de darmen die vitamine K maken. Een baby heeft daarom weinig vitamine K om de bloedstolling goed te regelen. Als er bij een baby ergens in het lichaam een bloeding optreedt, kan hij de bloeding minder goed zelf stoppen dan een ouder kind of een volwassene. Bloedingen door te weinig vitamine K komen gelukkig zelden voor. Als het gebeurt kunnen ze wel ernstig zijn en soms zelfs leiden tot overlijden van de baby, bijvoorbeeld bij een hersenbloeding. Bij baby’s die geen vitamine K krijgen na de geboorte, komen ernstige bloedingen voor bij 9 op de 100.000 baby’s.


Het toedienen van vitamine K is erg effectief. Als we de baby na de geboorte vitamine K geven, wordt de kans op een ernstige bloeding heel erg klein. Baby’s die ondanks de vitamine K toch een bloeding krijgen, hebben vaak een ziekte waardoor vitamine K niet goed kan worden opgenomen in het lichaam.


Na de geboorte geeft de verloskundige, als je dat wilt, de baby een paar druppels vitamine K in het mondje van de baby. We doen dit met een klein spuitje. Dit is voldoende voorraad voor een week. Als de baby 8 dagen oud is, geef je de baby zelf iedere dag druppeltjes vitamine K. Gebruik hiervoor speciale vitamine K voor baby’s. Je kunt deze halen bij de drogist. Er zijn vitamine K-druppels in water of olie. Beide zijn goed. Meestal zit in deze druppeltjes ook vitamine D, wat ook aanbevolen is voor baby’s. Op de verpakking staat hoeveel druppels je per dag moet geven.

Vitamine K zit ook in kunstvoeding. Als je baby meer dan 500 ml kunstvoeding per dag drinkt, hoef je niet apart vitamine K bij te geven. Als je van plan bent om kunstvoeding te geven, krijgt je baby wel vitamine K van de verloskundige aangeboden vlak na de geboorte. De baby drinkt de eerste dagen namelijk nog maar weinig.

Vitamine K heeft voor zover we weten geen bijwerkingen. Het toedienen van vitamine K is niet verplicht: je bepaalt zelf of de verloskundige je baby vitamine K geeft.

46 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page