top of page

Minder kindsbewegingen voelen

Bijgewerkt op: 11 nov. 2023


Onderzoek zwangere met doptone

Wat is een normaal bewegingspatroon van je baby en hoe herken je dat? Wanneer is minder te weinig en wat moet je doen?

 

Tussen de 15 en 20 weken zwangerschap ga je je kindje voelen bewegen in je buik. Bij de één is dat al eerder en bij de ander laat het even op zich wachten. Wanneer je je kindje gaat voelen is o.a. afhankelijk van of dit je eerste zwangerschap is, of de baarmoeder naar achter gekanteld ligt en waar de placenta in je baarmoeder ligt.


In de periode tussen de 20 en 27 weken, zal je je kindje steeds meer en beter voelen bewegen. Maar er kunnen ook dagen zijn dat je het niet of nauwelijks voelt. Dit is in deze periode nog normaal.


Vanaf 27 weken is het gebruikelijk dat je de baby elke dag voelt bewegen.

Ieder kindje zal zijn eigen manier van bewegen hebben, het ene kindje is steeds heel druk en flink aanwezig terwijl het andere kindje zich veel rustiger presenteert. Dit is echt kindgebonden en bij elke zwangerschap kan dit dus voor jou anders aanvoelen.


Verder ontwikkelen de kindjes in de buik een patroon van bewegen. Zo zien we vaak dat zwangeren vertellen dat de baby in de nacht veel beweegt en overdag minder.


Ook kunnen baby’s in de buik reageren op wat jij doet. Zo horen wij vaak dat zwangeren aangeven dat de baby altijd gaat bewegen als zij auto rijdt, onder de douche staat, een kop koffie drinkt of op haar zij gaat liggen op de bank.


Deze patronen geven jou en ons informatie over hoe het gaat met de baby.

Als het patroon van jouw baby plotseling verandert en/of veel minder wordt dan je gewend bent in de periode na 27 weken, dan willen we graag dat je bij ons aan de bel trekt.


Een plotselinge verandering of het veel minder bewegen dan normaal kan namelijk een teken zijn dat de baby zich minder lekker voelt in de buik. We nemen dit altijd serieus!


We zullen altijd een controle doen waarbij we naar het hartje van de baby luisteren en we zullen na 27 weken dan ook een hartfilmpje van de baby laten maken in het ziekenhuis.


Gelukkig doen we zo’n controle uiteindelijk vaak voor niets en gaat de baby weer vrolijk verder bewegen in zijn/haar bekende patroon. Maar een enkele keer treffen we wel een hartfilmpje aan waarbij we zien dat de baby het niet meer fijn heeft in de buik. Dan zal er altijd aanvullend gekeken worden naar wat er voor de baby nodig is op dat moment.


Voel jij je kindje minder bewegen dan je gewend bent en heb je hier zorgen over? Probeer dan eerst even iets te doen waar je baby normaal op reageert, contact maken dus met je kindje. Reageert je kindje hier niet op, bel ons dan!


Ben je al de hele dag aan het twijfelen over de bewegingen van je kindje? Wacht dan niet tot 22.00 met je zorgen. Bel ons gewoon aan het einde van de middag zodat we je kunnen controleren en er genoeg tijd is om een hartfilmpje in het ziekenhuis te laten maken.


Sommige mensen hebben een Angelsound in huis waarmee ze zelf naar het hartje van de baby kunnen luisteren. Gebruik deze nooit als je zorgen hebt maar bel ons!

De Angelsound is alleen te gebruiken om even “leuk en zonder zorgen” naar het hartje te luisteren.


Heb je vragen of maak je je zorgen? Neemt contact met ons op!

3 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Miskraam

Comments


bottom of page