top of page

Miskraam

Bijgewerkt op: 25 nov. 2023


Miskraam

Je bent net zwanger en ineens heb je ook bloedverlies, wat betekent dat? Is dat normaal of juist niet? Wat kan je doen?

 

Je bent net zwanger en hebt een positieve test in handen. Je belt met de verloskundige en maakt je eerste afspraak.

En dan begint het lange wachten. Wat gebeurt er nu in je buik, ontwikkelt het goed, is er straks een kloppend hartje te zien op de echo? Is het wel echt waar dat je zwanger bent? Misschien nog een tweede test doen voor de zekerheid.

Voel je je zwanger, heb je klachtjes en kwaaltjes? De een ervaart veel klachten, de ander bijna niets. Zegt dat dan iets over de zwangerschap?

En wat nou als je ineens wat bloedverlies hebt? Is dat dan altijd een slecht teken?

Of ervaar je buikkrampen/menstruatiepijn? Is dat dan normaal of niet?


Kortom, een hoop vragen en twijfels aan het begin van je zwangerschap.

Zodra je een positieve test hebt, ben je zwanger. Je lijf maakt dan het HCG hormoon aan en dat komt in je urine terecht.


De start en ontwikkeling van een zwangerschap en een vruchtje is een wonderbaarlijk maar tevens lastig proces. Er kan in dit prille proces snel iets niet goed gaan waardoor je lijf besluit dat het moet stoppen met groeien en ontwikkelen. Meestal is dit dus een natuurlijke reactie van je lijf. We noemen het stoppen van groei en ontwikkeling een miskraam.

Het grootste percentage van de miskramen treden vroeg op, voor de 8ste week.


Wat kan jij hiervan merken?

Dat is best uiteenlopend. Als je lijf en baarmoeder snel in de gaten hebben dat de zwangerschap zich niet meer ontwikkelt, zul je gaan vloeien. Meestal begint dit met bruinige afscheiding wat in een aantal dagen kan toenemen naar helderrood bloedverlies met een hoeveelheid als een menstruatie of zelfs iets meer. Vaak gaat dit gepaard met krampen. Deze kunnen aanvoelen als menstruatiekrampen maar ook heviger zijn. Tevens zien veel vrouwen ook stolseltjes die van klein (sliertjes) naar groot (golfbal) kunnen variëren. Als een zwangerschap al wat verder gevorderd is (voorbij de 6 weken), kunnen vrouwen soms het vruchtzakje ontdekken en soms zelfs het kindje zien.


Als je het vruchtzakje of kindje in een bakje water legt, kun je goed zien hoe het er in je buik uit heeft gezien.


Het kan ook zo zijn dat je zwangerschap zich niet goed ontwikkelt en je niets merkt. Je voelt je gewoon zwanger, je hebt geen bloedverlies of krampen en dan blijkt bij de echo ineens dat de zwangerschap niet goed is en er geen hartje klopt.


Ook kunnen vrouwen wat bloedverlies ervaren in de eerste weken van de zwangerschap zonder dat dit een signaal van miskraam is. Soms hoort bloedverlies erbij en ontwikkelt de zwangerschap zich normaal. We zullen altijd met je meekijken wat de reden van het bloedverlies dan is.

De enige manier om te ontdekken of jouw zwangerschap zich goed ontwikkelt, is door het maken van een echo.


Deze maken we rond de 8ste week van de zwangerschap. Mocht je te maken hebben met bloedverlies of heb je eerder een miskraam gehad? Dan maken we deze eerste echo wat eerder. Onder de 6 weken is het kindje nog te klein om een kloppend hartje te kunnen zien en heeft een echo nog geen toegevoegde waarde.


Niet alle miskramen komen spontaan opgang. Als we constateren dat een zwangerschap zich niet meer ontwikkelt en je lijf zelf geen of weinig signalen geeft, kunnen we je verwijzen naar de gynaecoloog. De gynaecoloog zal in de meeste gevallen medicatie (combinatie van orale en vaginale tabletjes verspreid over 1,5 dag) voorschrijven die ervoor zorgt dat de baarmoeder gaat krampen. Op die manier krijgt je baarmoeder een zetje om alsnog te doen wat nodig is.


In meer uitzonderlijke gevallen kan een curettage nodig zijn maar dit is niet de eerste keuze.

Miskramen hebben vaak een grote emotionele impact. Voor de meeste vrouwen/stellen geldt dat ze een kinderwens hebben. Deze zien ze dan in vervulling gaan met een positieve test. Het dromen begint vaak onbewust meteen al; wanneer wordt de baby geboren, wordt het een jongen of een meisje, straks zijn we een gezin, hoe gaat de babykamer eruit zien?


Treedt er een miskraam op, dan is het ineens (voorlopig) een eind aan deze droom. Een dikke streep door je wens en je toekomstbeeld. Dat is niet zomaar iets, Het kost tijd een miskraam te verwerken. Het heeft een plekje nodig in je hoofd en in je hart.


Voor de een zal het voelen als een rouwproces terwijl een ander het met minder emotionele lading een plekje kan geven. Ook tussen jou en je partner kan er verschil zijn in beleving van verlies en verwerking. Praat hier samen over en heb begrip voor elkaars proces.


Ook bij ons kan je terecht om te praten over je gevoelens en verdriet.

64 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page