top of page

Aanmelden als je net zwanger bent

Bijgewerkt op: 11 nov. 2023


Zwangerschapstest in handen vrouw

Je hebt een vermoeden dat je zwanger zou kunnen zijn en je doet een test. De test is positief!! Veel vrouwen doen voor de zekerheid een tweede test maar wat doe je dan?

 

Je mag je direct aanmelden bij een verloskundigenpraktijk!


Je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig.

Bel je met ons dan is de kans groot dat je onze assistentes Yvonne of Marlijn aan de telefoon krijgt. Op het moment dat je ons belt met je eerste zwangerschap, zullen we je wat basisgegevens vragen zoals je BSN nummer, je geboortedatum, verzekering, gegevens van je (eventuele) partner en je adres.


Als je al eerder bij ons bent geweest, dan zoeken we jouw dossier op en voegen we daar een nieuwe zwangerschap aan toe.


We proberen samen met jou te berekenen hoever je zwanger bent op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie en of je een regelmatige cyclus had in de afgelopen maanden.

We geven je alvast wat informatie over de do’s en don’ts op het gebied van voeding, vragen je naar het gebruik van foliumzuur en vertellen je kort wat het Zwangerenportaal inhoudt.


We plannen in de agenda gelijk 2 afspraken met je. De eerste als je ongeveer 8-9 weken zwanger bent en de tweede als je tussen de 10-12 weken zwanger bent.


Bij de eerste afspraak doen we een intake gesprek met je. We vragen je van alles over je gezondheid en je medische voorgeschiedenis. Denk hierbij aan vragen als over allergieën, medicijngebruik, je lengte en gewicht en of je eerder operaties hebt ondergaan. Ben je al een keer eerder bevallen, dan zullen we je ook vragen naar je eerdere zwangerschap en bevalling.

Verder vragen we naar ziektes die in jouw familie kunnen voorkomen of in de familie van je partner.

Zo kunnen we beoordelen of er voor jou sprake is van laag risico, mild risico of soms hoog risico voor jouw zwangerschap.


Als er sprake is van hoog risico, zullen we je aanraden om de zorg voor je zwangerschap bij de gynaecoloog te vervolgen. Bij mild risico hebben we soms overleg met een gynaecoloog of huisarts nodig of bijvoorbeeld wat aanvullend onderzoek.

Als we dit samen in kaart hebben gebracht, gaan we met de echo kijken naar de zwangerschap. Er zijn dan 4 punten belangrijk:

  1. Zien we een zwangerschap?

  2. Zien we de zwangerschap in de baarmoeder?

  3. Zien we een kloppend hartje?

  4. Hoever is de zwangerschap gevorderd?


Gelukkig zien we vaak een bevestiging van een goede en vitale zwangerschap. Soms is dit helaas niet het geval. Er kan dan sprake zijn van een miskraam, zie onze site https://geboortehuis.nl/miskraam


Soms kan het zijn dat de zwangerschap minder ver gevorderd is, dan is het nodig de echo 1-2 weken later te herhalen.

We nemen verder nog wat praktische zaken met je door zoals erkenning, het tekenen van een AVG verklaring en de mogelijkheid om mee te doen aan Centering Pregnancy, zie onze site https://geboortehuis.nl/centering-pregnancy-1


Bij de tweede afspraak zullen we de termijnecho maken. Deze vindt plaats tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Met deze meting bepalen we definitief je uitgerekende datum. Hierna zal je uitgerekende datum niet meer veranderen. Vanaf dit moment kun je van ons een zwangerschapsverklaring krijgen voor je werk. Je zwangerschapsverlof wordt gebaseerd op deze datum. Ook als je zelfstandige bent, heb je recht op een uitkering en verlof!


Na de termijnecho gaan we het met je hebben over de mogelijkheden van de prenatale testen.

Hierover heb je al per mail van ons informatie ontvangen (de bevestigingsmail nadat je je hebt aangemeld).

Het is erg fijn als je deze informatie al gelezen en eventueel al met je partner besproken hebt. Dat maakt de uitleg en het gesprek hierover in de spreekkamer makkelijker.


De drie prenatale testen die we met je gaan bespreken zijn:

  • NIPT

  • 13 weken screeningsecho

  • 20 weken screeningsecho


Op onze site kun je hier al wat meer lezen of kijk op de site van het RIVM: https://www.pns.nl/prenatale-screeningen


Naast een keuze voor deze testen, zullen we je vragen een zwangeren-bloedonderzoek te laten afnemen.

Hierbij willen we kijken naar je bloedgroep en rhesusfactor, ijzer en vitamine D waarde, screening op een aantal infectieziektes zoals hepatitis B, HIV en syfilis en we kijken nog naar verschillende antistoffen. Wil je hier meer over lezen, klik dan op deze link https://www.pns.nl/bloedonderzoek-zwangeren


Tenslotte geven we je nog informatie over het regelen van kraamzorg.

Als de 2de afspraak voorbij is, zien we je graag 4 weken later weer terug in de praktijk voor een gewone controle.


Bij deze controle zullen we o.a. gaan luisteren naar het hartje van de baby. Echo’s worden dan bij ons in de praktijk voorlopig niet meer gemaakt tenzij er een medische reden voor is, zie onze site: https://geboortehuis.nl/medische-echo of als je kiest voor het laten maken van een pretecho/3D echo, zie onze site https://geboortehuis.nl/pretecho

12 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Miskraam

Comments


bottom of page