top of page
Ondersteuning tijdens opvangen van weeën

Fasen bevalling

Van 0 naar 10... Go Girl!

Algemeen

De bevalling is onder te verdelen in 4 fasen:

 

  • de latente fase

  • de actieve fase

  • de uitdrijving

  • nageboortetijdperk

De latente fase

Over het algemeen zal de bevalling starten met weeën. Bij maar 10% van de bevallingen wordt het startsein gegeven door het breken van de vliezen. Er zal meestal eerst een latente fase zijn. 

Bij deze latente fase kunnen de weeën al regelmatig zijn om de 20-15-10-7 min. Meestal houden deze weeën minder dan 60 sec. aan. Meestal denk je “dit valt nog wel mee”. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond zacht en week wordt. 

Er zal nu minimale ontsluiting ontstaan. Probeer deze weeën nog wat te negeren, ga niet gelijk klaar zitten voor de bevalling want de start van de echte weeën kan nog best een tijdje op zich laten wachten. 

 

De actieve fase

De actieve fase start wanneer de weeën in een frequentie komen van minder dan 5 min. en zeker 60 sec. of langer duren. Deze weeën zijn duidelijk heftiger en pijnlijker dan de weeën uit de latente fase. 

Wanneer de weeën 1,5 uur om de 3-4 minuten komen en een minuut duren, bel je de praktijk. Zie onderstaande PDF voor de beladviezen.

Afhankelijk van de situatie zullen wij direct bij je komen kijken of op een later tijdstip. 

Over het algemeen zullen we bij dit bezoek nog eens aan je buik voelen, naar het hartje luisteren en mogelijk een inwendig onderzoek doen om te controleren wat de ontsluiting op dat moment is. 

Naar aanleiding van de bevindingen zullen we een plan met jullie maken over wanneer je weer moet bellen, wanneer we weer terugkomen of wanneer je eventueel naar het ziekenhuis zou moeten gaan. Heel gemiddeld zal de ontsluiting met 1 cm per uur verlopen (bij je eerste bevalling) maar het gedrag van de baarmoedermond en weeën zijn onvoorspelbaar waardoor er vele variaties mogelijk zijn. Bij de bevalling van je 2de of 3de kindje zal de ontsluiting over het algemeen vlotter verlopen dan 1 cm per uur. Tijdens de bevalling zal je heel wat verschijnselen ervaren; weeën en vruchtwaterverlies (lees onze blog over vliezen breken) spreken voor zich maar overgeven, kramp in je benen, slijmerig bloedverlies en bibberen en klappertanden horen ook bij het bevalproces. 

Ben je de eerste keer vlot bevallen dan zullen wij persoonlijke afspraken met je maken over wanneer je moet bellen. In geval van een thuisbevalling zullen we aangeven wanneer de kraamverzorgende gebeld moet worden.

 

Uitdrijving

De uitdrijvingsfase is over het algemeen te herkennen aan het gevoel van persdrang. 

Deze persdrang zal in de laatste fase van de ontsluiting langzaam opkomen. 

Bij het gevoel van persdrang kunnen we met een inwendig onderzoek controleren of er sprake is van volledige ontsluiting (10 cm).  Dit is niet altijd nodig.

Er zijn verschillende houdingen die je kan aannemen tijdens het persen. Bijvoorbeeld liggend op je rug of zij, half zittend, hurkend, staand, op handen en knieën op de baarkruk of in bad.

Het is van tevoren moeilijk te bedenken hoe je zal willen persen, wij zullen je in die fase begeleiden in welke houding voor jou prettig is. Vaak is het gewoon uitproberen. 

Gedurende de gehele persfase zullen we bij je zijn om je te coachen en stimuleren. Je kan op deze video zien hoe het kindje tijdens de ontsluiting druk geeft op de baarmoedermond en hoe de ontsluiting vordert. Daarna zie je hoe het kindje tijdens de uitdrijvingsfase (persen) de inwendige en uitwendige spildraai maakt. Als je kindje is geboren, geven we hem/haar een Apgarscore. Hiermee beoordelen we de conditie van de baby. Voor meer informatie kun je onze blog lezen over de Apgarscore.

 

Nageboortetijdperk

Na de geboorte komt de baby direct bij jou op de borst. De baby wordt afgedroogd met warme doeken en samen kunnen jullie even bijkomen van het zwaar verrichte werk. 

De bevalling is echter nog niet helemaal achter de rug. De placenta moet nog geboren worden. Dit is gelukkig niet meer te vergelijken met de geboorte van het kindje! Wel zal je nog even moeten persen maar de placenta en vliezen zullen snel volgen. Je kan kiezen voor een halve of hele Lotus geboorte. Lees, voor meer informatie, onze blog over de cordring en (halve) lotus. Na de geboorte van de placenta en vliezen zullen wij kijken of bij het perineum nog iets gehecht moet worden. Als je borstvoeding wilt geven is dit het moment om de baby voor het eerst aan te leggen. De baby zal worden nagekeken. Zit alles erop en eraan, wat is het gewicht en de temperatuur? De baby krijgt vitamine K wat hij/zij nodig heeft voor de bloedstolling. Kijk voor meer informatie in onze blog over Vitamine K.

 

Dan wordt hij/zij aangekleed en eventueel aan de borst gelegd. Het aanleggen gebeurt in principe binnen één uur na de bevalling, het zogenoemde gouden uur. Dan zijn de baby's het meest alert. De keuze voor het wel of niet geven van borstvoeding heb je meestal al in de zwangerschap gemaakt. Twijfel jij nog? Lees dan onze blog over borstvoeding geven. Bij de kersverse moeder wordt het bloedverlies en de stand van de baarmoeder in de gaten gehouden. Als dit allemaal goed is, mag je lekker douchen (even plassen) en in een schoon bed. 

Kijk voor meer informatie bij de handige linkjes.

Handig linkje

Folder voorbereiding bevalling Nederlands

Voorbereiding bevalling (NL)

Hoe bereid je je voor op jouw bevalling

3.5 MB

Folder voorbereiding bevalling Engels

Voorbereiding bevalling (EN)

How to prepare for birth? (English version)

0.5 MB

Folder voorbereiding bevalling Arabisch

Voorbereiding bevalling (AR)

How to prepare for birth (Arabic version)

0.5 MB

Ondersteunend materiaal

bottom of page