top of page

Volmeldingen

Bijgewerkt op: 11 nov. 2023


Sticker met volmelding

Een volmelding? Wat is dat? En hoe gaan we daarmee om?

 

Volmelding:

Een volmelding in de verloskunde betekent dat een ziekenhuis geen cliënten meer kan aannemen op de verloskamers. De verloskamers zijn dan vol en er kan pas weer een barende vrouw bij komen als er een andere bevallen is en de kamer weer opgeruimd en schoon.


Er kunnen verschillende redenen zijn voor een volmelding. Want niet altijd gaat het om volle verloskamers.


Het kan zo zijn dat bijvoorbeeld de kinderafdeling vol is. Op het moment dat dit zo is, kan het ziekenhuis niet de garantie geven dat jouw baby de juiste opvang krijgt als dit nodig is. Op zo’n moment worden er dan even geen nieuwe bevallingen aangenomen tot de kinderafdeling wel weer een opvang kan doen.


Ook kan een volmelding te maken hebben met een tekort aan personeel. Ondanks dat iedereen zich volledig inzet, is een tekort niet altijd op te lossen. Met te weinig personeel kan het ziekenhuis geen goede zorg garanderen en ook in zo’n geval wordt er besloten een volmelding af te geven.


Een hele enkele keer kan er sprake zijn van overmacht door bijvoorbeeld een technische storing.

Het kan dus zo zijn dat er een lege verloskamer zichtbaar is maar deze niet ingezet kan worden door omstandigheden op andere afdelingen.


Ook houdt het ziekenhuis altijd een “noodverloskamer” vrij. Deze is ten alle tijden in te zetten voor situaties waarin er direct gehandeld moet worden omdat er sprake is van een nood/spoedsituatie.


Daarnaast hebben de ziekenhuizen bij volmeldingen ook nog te maken met zorg voor cliënten binnen en buiten hun regio.

Elk ziekenhuis zal eerst voorrang geven aan cliënten binnen hun eigen regio. Dus voor Tergooi betekent dit logischer wijs de cliënten van de praktijken uit het Gooi en bijvoorbeeld het Meander in Amersfoort geeft voorrang aan cliënten uit regio Amersfoort.

De regio Amsterdam is zo druk dat zij nooit cliënten van buiten de regio aannemen.


Gooi en Vechtstreek:

Heeft onze regio vaak te maken met een volmelding?

Ja, wij zien met enige regelmaat dat er een volmelding wordt afgegeven. Alle praktijken hebben hiervoor een app met de verloskamers van Tergooi waarin er direct te zien is of er plek is, of niet. Verder staat er ook vaak bij wanneer er verwacht wordt dat de volmelding weer wordt opgeheven.


Wat te doen:

Hoe gaan we hier in de praktijk mee om?

We proberen altijd eerst met jou een goede inschatting te maken van de situatie. Is er sprake van een medische noodzaak om naar het ziekenhuis te gaan of is het een niet medische wens?


Hoe ver ben je op dat moment in je bevalling en verwachten we dat het snel gaat of dat het nog even kan duren?


Is er een alternatieve plek te vinden? We kunnen dan gaan bellen met verschillende andere ziekenhuizen buiten de regio om te kijken of er daar wel een plek vrij is.

De ziekenhuizen die we dan raadplegen zijn o.a. het Meander in Amersfoort, het Diakonessenhuis in Utrecht, het WKZ in Utrecht of het Flevoziekenhuis in Almere.


Een andere optie kan zijn om thuis te blijven. Soms is dit echt een keuzemogelijkheid maar soms is er niet veel te kiezen als de bevalling te snel gaat.

Het rijden naar een ziekenhuis buiten de regio kan dan ineens te ver zijn en we zullen ten alle tijden willen voorkomen dat de baby in de auto geboren wordt.


Hebben we geen alternatief en is thuisblijven de enige optie? Bespreek met ons wat jou kan helpen om je hier goed bij te voelen. Wij staan altijd voor je klaar maar we staan ook altijd voor elkaar klaar. Twee collega’s weten en kunnen meer dan één dus helpen en ondersteunen we elkaar altijd waar nodig!


Heb je vragen over volmeldingen in een ziekenhuis? Vraag het ons bij het spreekuur of bel ons gerust.

17 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page