top of page

Protest tegen Integrale Bekostiging

Bijgewerkt op: 11 nov. 2023


Protest van verloskundigen

De kranten staan er bol van, de verloskundigen zijn in protest. Waarom dan? Wat is er nou precies aan de hand?


 

De minister van Volksgezondheid staat op het punt om de nieuwe Integrale Bekostiging (IB) (die nu alleen in experimentele fase gebruikt wordt) regulier te maken.

Deze bekostiging is opgezet om een betere samenwerking tussen de ketenpartners (ziekenhuizen, gynaecologen, verloskundigen en kraamzorg) te bereiken.


Echter de Integrale Bekostiging heeft binnen de experimenten niet bewezen beter te zijn dan de huidige bekostiging. Het is dus niet goedkoper en het leidt niet tot betere of veiligere zorg! Sterker nog, de Integrale Bekostiging heeft in veel regio’s geleid tot onenigheid en slechtere samenwerking.

Wat is precies het idee achter de Integrale Bekostiging?


Verloskundigen in protest

Eerst moeten de ketenpartners een Integrale Geboortezorg Organisatie opzetten. Hierbij verdwijnen de schotten uit de zorg en werkt iedereen samen binnen 1 bedrijf. Klinkt mooi en daar zitten ook zeker grote voordelen aan. Maar ook een paar gevaren. Het grootste gevaar is dat deze organisatie dan vanuit de zorgverzekeraars 1 zak met geld krijgt en die zelf moeten verdelen. Zo’n grote geldstroom wordt dan geleid door de grootste organisatie en dat is het ziekenhuis.


De verloskundigen kunnen dan niet meer zelf declareren bij de zorgverzekeraars maar moeten dit dan binnen deze organisatie doen. Hiermee ontstaat een afhankelijkheid van het ziekenhuis en gaandeweg zullen de praktijken zich dan ook moeten conformeren aan hun regels.


Gaan de praktijken niet mee in dit geheel omdat zij zelfstandig en onafhankelijk willen blijven, dan zullen de ziekenhuizen hun eigen organisatie uitbreiden en de zelfstandige praktijken van de kaart duwen. De invoering van IB werkt dit proces alleen maar in de hand.


Verloskundige bij fiets

De verloskundigen vrezen dat de invoering van de Integrale Bekostiging het einde van de 1ste lijns, zelfstandige verloskundigen zal betekenen.

En dan valt er voor jullie niets meer te kiezen. Bevallen zal dan in het ziekenhuis moeten en iedereen zal zich moeten voegen naar de regels en protocollen van het ziekenhuis:

- Ziekenhuizen zullen productie moeten draaien en de zwangere zal gezien worden als een nummertje.

- Medicalisatie van de geboortezorg zal toenemen.

- Niemand die je naam nog kent of weet hoe jouw specifieke situatie is.


Dit zou een vreselijk scenario zijn en daarom komen wij in actie!

Wij zijn voor samenwerking en integratie van zorg met de ziekenhuizen en gynaecologen.


Maar wij zijn tegen de Integrale Geboortezorg Organisaties en de Integrale Bekostiging.

Laat ook jouw stem horen en teken de petitie. Deze wordt op 12 april 2022 aangeboden aan de 2de kamer.


3 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page