top of page

Mijn baby ziet geel

Bijgewerkt op: 11 nov. 2023


Baby onder een speciale blauwe lamp

In de eerste dagen na de bevalling is het normaal dat je baby een wat gelere kleur kan hebben. Wanneer is geel te geel en wat kunnen we eraan doen?

 

Als je baby nog in je buik zit, heeft hij/zij een hoog gehalte aan rode bloedlichaampjes. Deze heeft de baby nodig om het zuurstof vanuit de navelstreng te vervoeren door het lijf heen.

Na de geboorte van de baby komt het zuurstof via de longen binnen. Dit gaat veel gemakkelijker en in grotere hoeveelheden dan in de baarmoeder.


Het lijfje van je baby heeft dan ineens niet meer zoveel rode bloedlichaampjes nodig.

Het overschot aan rode bloedlichaampjes wordt afgebroken. Hierbij komt onder andere bilirubine vrij.


De lever van je baby ruimt deze afvalstoffen op maar de lever is vaak nog niet goed uitgerijpt om deze hoeveelheid afval te verwerken. Als de lever het verwerken van de afvalstoffen niet kan bijwerken, wordt het bilirubine opgeslagen in de huid.

Dit geeft dan de gele verkleuring van de huid.


Meestal zie je deze gele verkleuring in het gezicht, in het oogwit en de kaken en op de borst van de baby. Dit valt onder de normale verkleuring en wordt door ons vaak omschreven als een “vleugje” geel.


Hier hoeven we niets mee te doen. De huid is een prima opslagplek. En naarmate de dagen verstrijken, neemt de hoeveelheid bilirubine weer af en verdwijnt deze gele kleur weer.

Soms vinden we een kindje wel te geel.

We kleden de baby meestal uit en beoordelen de kleur over het hele lijfje. Ziet een kindje van zijn gezichtje tot zijn voetjes geel, dan willen we een kindje graag laten prikken op bilirubine. Door wat druppels bloed af te nemen bij de baby, weten we hoe hoog de bilirubinewaarde in het bloed is.

Is deze waarde onder de grens, dan hoeven we niets te doen. Soms is de waarde net onder de grens, dan laten we de waarde een dag later nogmaals bepalen.


Als de waarde te hoog is, dan krijgt een baby “fototherapie”. Bij fototherapie wordt je baby onder een speciale blauwe lamp gelegd of op een matrasje met UV licht (biliblanket).

Dit licht breekt het bilirubine in de huid snel af in een wateroplosbare vorm waarna de baby het overtollige bilirubine verliest via de urine of ontlasting.

De baby ligt alleen met een luier aan zodat het blauwe licht het grootste deel van de huid kan bereiken.

Verder krijgt de baby een stoffen brilletje op om de ogen te beschermen tegen het felle licht.


Baby met oogkapje onder blauwe lamp

Dagelijks zal er middels het afnemen van bloed (via een hielprik) beoordeeld worden of de lichttherapie kan stoppen of nog doorgezet moet worden.


Sinds kort is het ook mogelijk om fototherapie met de biliblanket thuis aan de baby aan te bieden.

In zeldzame gevallen is er sprake van ernstige hoge bilirubine waardes. Dan volstaat fototherapie niet meer en zal een kinderarts overgaan op wisseltransfusie (bloedtransfusie) om hersenschade bij de baby te voorkomen.


Bij een baby die geel ziet, is het verder van belang dat de baby goed drinkt en daarmee voldoende plast en poept. De afvalstoffen komen via de lever in de darmen terecht en als de baby goed poept, raakt de baby dit snel kwijt.


We beoordelen naast de kleur van de baby dus ook hoe goed de baby drinkt, plast, poept, groeit en hoe de temperatuur zich houdt.


Heb je vragen over de kleur van je baby? Of ben je ongerust? Bel ons voor meer informatie of dat we meekijken naar jouw baby.

7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page