top of page

De temperatuur van je baby

Bijgewerkt op: 11 nov. 2023


Temperatuur meten bij baby

Al vanaf een uur na de geboorte van je kindje zullen we zijn/haar temperatuur controleren. Hoe zit het ook alweer met die temperatuur, wat is normaal, wat kan je doen als de baby te warm of te koud is en wanneer trek je aan de bel bij je verloskundige of huisarts?

 

De temperatuur geeft ons informatie over hoe het met je kindje gaat en wat hij/zij nodig heeft.

Bij een pasgeboren baby zullen we de temperatuur altijd “ouderwets” rectaal meten.

Oorthermometers of voorhoofdsthermometers zijn niet betrouwbaar genoeg in deze fase.


Een normale temperatuur van een baby zit tussen de 36.5 en 37.5. De eerste meting zal ongeveer een uur na de geboorte plaatsvinden. We willen graag weten of de baby goed warm is gebleven na de geboorte. Als het kindje geboren wordt, is het een nat mensje wat uit een omgeving van ongeveer 37 graden komt. Door het nat zijn en een omgevingstemperatuur van ongeveer 22 graden, kan de baby heel snel afkoelen. Als een baby teveel afkoelt, zal het hem/haar veel energie kosten om weer op temperatuur te komen. Om te voorkomen dat een baby na de geboorte teveel afkoelt, zullen we de baby afdrogen met warme doeken en krijgt de baby op gegeven moment een mutsje op. Dit is voor de meeste baby’s voldoende omdat ze ook lekker op mama’s warme borst liggen.


Soms gebeurt het toch dat een baby na de geboorte teveel afgekoeld is en onder de 36.5 terecht is gekomen.

De beste manier om een baby op te warmen is huid op huid contact. We zullen de baby dan bloot of met alleen een luier om op jouw blote borst of de blote borst van je partner leggen. Dan krijgt de baby een lekkere laag warme doeken over zich heen en kijken we een uurtje later nog eens hoe de temperatuur dan is.


Warm blijven kan een baby nog wat makkelijker als hij/zij wat voeding in het maagje heeft. We zullen sowieso stimuleren om je baby aan de borst te leggen binnen dat eerste uur na de geboorte. Die paar druppels colostrum uit jouw borst bevatten veel calorieën en die kan de baby goed gebruiken na de bevalling! Wil je geen borstvoeding geven, dan krijgt je baby een eerste flesje met kunstvoeding na de bevalling.


Ook in de dagen na de geboorte is huid op huid de beste manier om een kindje op te warmen.


Wanneer trek je aan de bel bij een te lage temperatuur?

Het kan best gebeuren dat een kindje onder de 36.5 grens zakt. Dit is niet meteen alarmerend. Volg dan het huid op huid advies op en meet het na een uur nog een keer.

Is de baby dan weer mooi gestegen in temperatuur dan weet je dat het waarschijnlijk heeft gelegen aan teveel afkoeling. Dit kan o.a. komen doordat de baby zich nat geplast heeft, te koud is toegedekt/aangekleed of een verschoning lang heeft geduurd.

Komt de temperatuur van je baby onder de 36.0, dan is het altijd verstandig om even te bellen met een zorgverlener.


Verder zijn er nog andere dingen waar je op kunt letten als je baby een te lage temperatuur heeft.

Want los van wat afkoeling kan een te lage temperatuur ook duiden op een infectie bij de baby.

Dan zie je naast de te lage temperatuur dat de baby grauw of wit kan zien. Soms kan een baby een kreunend geluidje maken op de ademhaling. Je kan zien dat een kindje moeite heeft om te ademen als de neusvleugeltjes steeds wijd uitstaan bij een inademing en som kan de borstkas van de baby wat intrekken. Ouders vinden hun baby in zo’n situatie vaak sloom en slap. De baby reageert dan niet meer zoals gewend en wil vaak niet meer goed drinken.


Bij dit soort signalen is bellen met een zorgverlener zeer verstandig! Zowel overdag als in de nacht.


Voor een te hoge temperatuur geldt vrijwel hetzelfde.

Komt de temperatuur van je baby boven de 37.5 dan is het goed om de baby wat laagjes dekens of kleding of het mutsje af te doen. Meet de temperatuur van je baby een uur later nog een keer en is het weer gezakt, dan kan je het aankijken en even in de gaten blijven houden.

Komt de temperatuur boven de 38.0, is het altijd verstandig een zorgverlener te bellen!

Bij een stijgende temperatuur die boven de 38.0 komt, zijn we ook altijd alert op een mogelijke infectie bij de baby.

De signalen van een infectie zijn bij een te hoge temperatuur hetzelfde als bij een te lage temperatuur.


Wie bel je dan?

Vanaf het moment dat je kindje geboren is, zijn wij als verloskundigen verantwoordelijk voor jou en de baby. Je kan ten alle tijden, dag en nacht bellen als je zorgen hebt over de temperatuur of het mogelijk ziek zijn van je baby.

Na het afsluiten van de kraamweek, dit is meestal rond dag 8 na de bevalling, gaat de medische zorg voor je baby over naar de huisarts.


Wordt jouw baby in de periode na de kraamweek ziek of heb je hier twijfel over? Dan bel je met je eigen huisarts overdag en met de huisartsenpost buiten kantooruren.

Er is dus altijd, dag en nacht, een zorgverlener te bereiken als jij zorgen hebt.

In de eerste 6 weken na de bevalling raden we je altijd aan om met een temperatuur <36.0 of >38.0 aan de bel te trekken. Na deze eerste 6 weken, kan een kindje wat makkelijker koorts hebben zonder gevolgen, kijk dan naar hoe het met je kindje gaat en trek aan de bel als je zorgen hebt.


Samengevat trek je aan de bel bij:

  • Temperatuur < 36.0 of > 38.0

  • Grauw of wit zien

  • Kreunende ademhaling

  • Neusvleugelen en/of intrekkingen

  • Slap zijn

  • Sloom zijn, niet of weinig reageren

  • Slecht drinken


Heb je hier vragen over? Stel ze gerust! Je mag ons altijd bellen.

157 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page