Borstvoeding geven, een super mooie fijne en rijke ervaring? Of pijnlijk, ellendig en een totale afrader…? Wat is waar en hoe ga je om met het maken van een keuze voor borstvoeding of juist kunstvoeding?
We besteden bij onze Centering Pregnancy bijeenkomsten altijd 1 volledige avond aan de voor-en nadelen, plussen en minnen en ervaringen van zowel borst als flesvoeding.
Opvallend is altijd dat de lijst met plussen en minnen vrijwel even lang is.
Voordat we deze avond starten, beginnen we altijd met het belangrijkste; namelijk dat wat je ook kiest, het is altijd goed!
Het geven van borstvoeding is gemakkelijk, je hebt het altijd bij je, op de juiste temperatuur en in de juiste samenstelling.
Maar het starten met geven van borstvoeding is soms alles behalve gemakkelijk! Je baby is net geboren en heeft nog nooit aan een borst gedronken. Je baby heeft een natuurlijke zoek en zuigreflex meegekregen wat uiteraard helpt. Voor veel baby’s geldt dat ze hiermee de tepel kunnen pakken en kunnen drinken. Maar er zijn ook veel baby’s die de zoek en zuigreflex niet zo sterk hebben en niet goed weten wat ze met de borst aan moeten. Veel oefenen en geduld is hierbij nodig. Ook is iedere borst verschillend. Grote borsten en kleine, grote tepels en kleine, vlakke tepels of extreem gevoelige tepels. Zo vanzelfsprekend is het dus niet!
Een goede voorbereiding kan de start al beter maken. Je kan bijvoorbeeld een (online) informatieavond van een lactatiekundige volgen voor een goede kennis van zaken; wat kan je doen om tepelkloven tegen te gaan, wat doe je met stuwing en hoe werkt kolven nou eigenlijk? Hoe leg je goed aan, welke houdingen kun je aannemen en hoe weet je of de baby genoeg gedronken heeft?
Verder zal je in de kraamweek hulp en adviezen krijgen van je verloskundige en geeft je kraamverzorgende ondersteuning bij de voedingen.
Zij kan een paar voedingen per dag met je samen doen en je zo van alles leren over het geven van borstvoeding.
Soms zien we dat een moeder meer nodig heeft. Dan kun je een lactatiekundige inschakelen. Dit zijn de borstvoedingsexperts! Vaak wordt een consult van een lactatiekundige vergoed door je zorgverzekering.
De eerste kraamweek is enorm investeren, dan is er nog soms weinig makkelijks en romantisch aan het geven van borstvoeding te ontdekken.
Maar als het je lukt om hier met je baby goed doorheen te komen en de stijgende lijn zichtbaar wordt, dan komt voorzichtig het genieten om de hoek kijken.
Want hoe tof is het als je je kindje volledig kan laten groeien op jouw borsten!
Er zitten veel voordelen aan het geven van borstvoeding;
- Antistoffen in de borstvoeding zullen je kindje beschermen tegen ziektes en allergieën
- De voeding past zich aan aan de behoefte van je kindje
- Het is altijd vers en warm
- Het vele huid-op-huid contact komt de hechting van je kindje ten goede
- De darmflora van je baby ontwikkelt beter
- Je kindje heeft nooit obstipatie
- Je kindje heeft een betere mondgezondheid (minder kans op gaatjes op latere leeftijd)
- Minder kans op overgewicht en hoge bloeddruk op latere leeftijd
- Minder kans op oor-neus-keelontstekingen
- Hoger IQ
Ook voor jou zitten er voordelen aan het geven van borstvoeding:
- Je baarmoeder zal na de bevalling sneller krimpen
- Minder bloedverlies na de bevalling
- Sneller verlies van je zwangerschapskilo’s
- Zolang je volledig voedt, komt meestal je menstruatie nog niet opgang
- Minder kans op het ontwikkelen van borst en eierstokkanker
Voor alle voordelen geldt dat ze beter tot hun recht komen naar mate je langer borstvoeding geeft.
De WHO (Wereld Gezondheidszorg Organisatie) adviseert om je kindje tenminste 6 maanden volledig te voeden en daarna tot een jaar aangevuld met andere voeding.
Nadelen heeft het geven van borstvoeding ook:
- Je zal borstvoeding geven eerst moeten leren
- Jij bent altijd degene die de voeding moet geven
- Geef jij de voeding niet, dan zal je moeten kolven
- Het kost veel energie, veel vrouwen voelen zich moe in deze periode
- Je kan met pijn te maken krijgen; stuwing, tepelkloven, een schimmelinfectie of borstontsteking
- Je kan lastig zien hoeveel je kindje drinkt
- Voeden en werken kan een lastige combinatie zijn
- Je moet opletten met medicatie en alcohol
- Voeden in het openbaar kan een drempel zijn
Op welke wijze je het geven van borstvoeding beleeft is persoonlijk. Juiste informatie en ondersteuning is belangrijk, maar geef zeker ook gehoor aan het gevoel wat jij erbij hebt en blijf eerlijk naar jezelf. Als het niet gaat en je wordt ongelukkig van de situatie, durf dan ook voor jezelf te kiezen. Soms betekent stoppen met borstvoeding een gelukkigere moeder! Vraag informatie en begeleiding als je die nodig heb!
Comments