top of page
Online aangifte doen van geboorte baby

Aangifte 

Hoe en wanneer?

Algemeen

Binnen 3 werkdagen na de bevalling moet de baby aangegeven zijn bij de Burgelijke Stand van de gemeente waar de baby geboren is. Dit kan in Hilversum zijn (Tergooi) maar ook Amersfoort (Meander) of Utrecht (Diakonessenhuis of het WKZ). Ben je thuisbevallen dan moet de baby aangegeven worden in het gemeentehuis van je woonplaats. Tegenwoordig kun je met je DIGID de aangifte online doen bij de betreffende gemeente.  Je krijgt dan van ons een geboorteverklaring. Ga je bij het gemeentehuis zelf aangifte doen, vergeet dan niet de erkennings-papieren of trouwboekje en jullie paspoorten mee te nemen.

Hielprik en gehoortest

Na de aangifte, geeft de gemeente aan de GGD door dat jullie baby geboren is. De GGD zal tussen de 4de en 8ste dag na de geboorte bij jullie thuis langskomen voor de hielprik en gehoortest. Vanwege het moment waarop de hielprik moet plaatsvinden, is het van belang de baby zo spoedig mogelijk aan te geven!
Zie voor meer informatie de button hielprik en gehoortest op de kraambed pagina.

Zorgverzekering en erkenning
Nadat je van de gemeente een BSN nummer hebt gekregen voor jullie baby, is het belangrijk de baby in te schrijven bij 1 van jullie zorgverzekeringen. Kies hiervoor de zorgverzekering van jou of je partner die het meest uitgebreid is. Een kind tot 18 jaar is kosteloos meeverzekerd.
Heeft jouw partner in de zwangerschap de baby erkend bij het Gemeentehuis? Dan is daarmee het ouderlijk gezag voor je partner direct geregeld.
Hebben jullie geen erkenning gedaan? Dan zal de moeder fysiek aanwezig moeten zijn bij de aangifte van de baby om dit alsnog te regelen (tenzij jullie bewust afzien van erkenning).

bottom of page