top of page
Folder hielprik en gehoortest

Hielprik en gehoortest

Wat komt er bij kijken?

Algemeen

Tussen de 4e en 8e dag na de geboorte van jullie kindje wordt door de verpleegkundige van de GGD een hielprik en gehoortest afgenomen. Via de gemeente waar de aangifte is gedaan, wordt aan de GGD doorgegeven dat er een kindje is geboren.  

De hielprik  
De hielprik is zoals de naam al zegt een bloedafname uit de hiel van de baby. Het is belangrijk dat de hiel goed warm is. Veel kinderen hebben niet veel last van de prik zelf maar vooral van het stuwen, als de hiel warm is hoeft dit vaak niet. Het bloed wordt gecontroleerd op een aantal zeldzame ziektes waarvan de meeste erfelijk zijn.  Deze zijn niet te genezen maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieët. De hielprik wordt daarom ook zo vroeg verricht om op tijd te kunnen handelen. Je krijgt altijd binnen 5 weken uitslag hiervan.  Rond de 30 weken zwangerschap krijg je een folder over de hielprik van ons. Voor verdere informatie kan je terecht op de site van het RIVM inclusief vertalingen.

De gehoortest  
De gehoortest wordt meestal voorafgaand aan de hielprik uitgevoerd. De baby krijgt in het oor een klein dopje waaruit een hoge piep komt, de weerkaatsing van het trommelvlies wordt hierbij gemeten. De uitslag krijg je direct. Soms mislukt de test (o.a. door teveel omgevingsgeluid), dat kan bij één of beide oortjes zijn. In dat geval wil dat nog niet zeggen dat er iets mis is, maar wordt de test na enige tijd herhaald.

Handige linkjes

Folder hielprik en gehoortest Nederlands

Hielprik en gehoortest

Hielprik en gehoortest bij pasgeborenen

25MB

Folder hielprik en gehoortest Engels

Heel prick and hearing test

Heelprick and hearing test for newborn babies

25MB

Folder hielprik en gehoortest Arabic

Heel prick and hearing test Arabic

Heelprick and hearing test for newborn babies Arabic

25MB

Ondersteunend materiaal

bottom of page