top of page
Vaccinatie zwangere

Vaccinaties

Voor welke vaccinaties kom jij in aanmerking?

Vaccinaties:

Tijdens de zwangerschap kun je in aanmerking komen voor verschillende vaccinaties.

Hieronder zetten we de mogelijkheden op een rijtje:

- Kinkhoestvaccinactie (22 weken prik)

- Griepprik/vaccinatie

- Coronavaccinatie

 

Kinkhoestvaccinatie (22 weken prik):

Algemeen:

Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte waarbij bacteriën zorgen voor hele heftige hoestbuien die (maanden) lang kunnen aanhouden. Als jonge baby’s hiermee te maken krijgen, kunnen ze zeer benauwd worden. Soms moeten jonge baby’s hiervoor opgenomen worden in het ziekenhuis en een enkeling kan zelfs overlijden aan de gevolgen van kinkhoest. 

Alle baby’s in Nederland krijgen een vaccinatie tegen o.a. kinkhoest aangeboden maar dit kan pas op zo’n vroegst als een baby 8 weken oud is. De eerste 8 weken heeft je baby geen bescherming tegen kinkhoest.

Door je in de zwangerschap te laten vaccineren, maak je antistoffen aan die door de placenta heen naar de baby gaan en je kindje zo al beschermen tegen kinkhoest vanaf het moment van geboorte. 

 

Wanneer?

De kinkhoestvaccinatie kun je halen bij de GGD vanaf 22 weken. Het hoeft niet precies op 22 weken maar het is verstandig niet te lang te wachten. Soms worden kindjes te vroeg geboren en dan is het fijn als ook zij al de voordelen hebben van de kinkhoest-antistoffen. 

 

Waarom?

Om te voorkomen dat je jonge baby te maken krijgt met de ernstige gevolgen van kinkhoest.

 

Waar?

De 22 weken prik wordt gegeven via de GGD/consultatiebureau. Je kan bij de handige linkjes meteen een afspraak maken, daar vul je je postcode in en dan krijg je het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde GGD in jouw buurt. 

 

Veilig?

Ja, de kinkhoestvaccinatie wordt in de landen om ons heen al langdurig aangeboden en is veilig gebleken.

Je kan er als zwangeren wel wat bijwerkingen van ervaren zoals hoofdpijn, je hangerig voelen of wat last hebben van de prikplek. De bijwerkingen zijn vaak mild en kort van duur. 

De vaccinatie die je krijgt, is een combinatie vaccin (DKT). Dat wil zeggen dat je ook de vaccins voor difterie en tetanus krijgt. 

Er bestaan geen losse kinkhoestvaccinaties. Het combinatievaccin is veilig gebleken uit onderzoek. 

 

Voordelen?

Ja, naast de beschermende werking voor jou en je baby, betekent het ook dat je je baby zijn of haar eigen vaccinaties pas met 3 maanden hoeft te krijgen en dat er 1 prik minder nodig is!

 

 

Griepprik

Algemeen:

Zwangere en niet zwangere vrouwen hebben een even grote kans om griep te krijgen. Wanneer een zwangere vrouw griep krijgt, heeft zij een groter risico om (ernstig) ziek te worden dan een niet zwangere vrouw. Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen. Het risico op opname op de intensive care of sterfte lijkt niet verhoogd.

Wanneer?

Het  advies is om de griepprik te halen als je 22 weken of meer zwanger bent in de periode vanaf 15 oktober t/m 1 maart. 

Eerder vaccineren dan 22 weken zwangerschap kan en is veilig maar het is minder effectief in het voorkomen van infecties bij pasgeboren baby’s. Zwangere vrouwen die later in de zwangerschap gevaccineerd worden brengen namelijk meer antistoffen over op de foetus dan vrouwen die eerder in de zwangerschap gevaccineerd worden. Hoe meer antistoffen er naar de foetus gaan, hoe beter de pasgeborene beschermd is tegen de griep. Daarnaast heeft vaccinatie eerder in de zwangerschap, zoals in het eerste trimester, voor de pasgeborene minder nut omdat bij geboorte het griepseizoen dan waarschijnlijk al is afgelopen.

 

Waarom?

Het  voorkomen van griep en de gevolgen van griep bij zwangeren. Ongeveer de helft van de griepinfecties bij zwangeren wordt door vaccinatie voorkomen. Er worden ook minder zwangeren in het ziekenhuis opgenomen.

Het voorkomen van griep en de gevolgen van griep bij pasgeborenen. Zij kunnen zelf nog niet tegen griep gevaccineerd worden, maar er wel ziek van worden. Verder zullen de antistoffen die de zwangere aanmaakt de placenta passeren en de baby meer bescherming bieden tegen de gevolgen van griep.

 

Waar?

Via dezelfde weg als de 22 weken prik; dat is via de GGD/consultatiebureau.

Je kan bij de handige linkjes meteen een afspraak maken, vul jouw postcode in en krijg je het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde GGD in jouw buurt.

Mocht je al je 22 weken prik hebben gehad en je wil toch nog in aanmerking komen voor de grieppik, dan kan je deze ook bij de huisarts krijgen.

 

Veilig?

De griepprik tijdens de zwangerschap is veilig. Een vaccinatie tegen griep leidt niet tot meer zwangerschapscomplicaties of andere negatieve gevolgen voor de zwangere vrouw of het kind.

Eventuele bijwerkingen van de griepprik zijn bijna altijd mild en tijdelijk. De meest voorkomende bijwerking is een lokale reactie op de prikplek. Dit kan een pijnlijk gevoel zijn op de plek waar je bent gevaccineerd. Daarna zijn de meeste voorkomende reacties spierpijn en een algeheel malaisegevoel. Deze reacties gaan bijna altijd binnen twee dagen over.

Zwangere vrouwen verdragen de griepprik even goed als niet zwangere vrouwen.

 

Voordelen?

De beschermende werking voor jou en je baby!

 

 

Coronavaccinatie

Algemeen:

Nog altijd hebben we te maken met het Coronavirus. De klachten en complicaties die het Coronavirus met zich mee kunnen brengen, zijn vergelijkbaar met de griep. Net als de griepprik, wordt de Coronavaccinatie aangeboden aan ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid. Zwangere vrouwen vallen in deze laatste groep. Je kan als zwangere zieker worden van een Coronavirus dan als je niet zwanger bent, vergelijkbaar met de griep.

Je kan als zwangere vrouw dus naast de 22 weken prik en griepprik ook kiezen voor de Coronavaccinatie.

 

Wanneer?

Als je in de periode vanaf 15 oktober t/m 1 maart 22 weken of verder zwanger bent.

Eerder vaccineren dan 22 weken zwangerschap kan en is veilig maar het is minder effectief in het voorkomen van infecties bij pasgeboren baby’s.  Zwangere vrouwen die later in de zwangerschap gevaccineerd worden brengen namelijk meer antistoffen over op de foetus dan vrouwen die  eerder in de zwangerschap gevaccineerd worden. Hoe meer antistoffen er naar de foetus gaan, hoe beter de pasgeborene beschermd is tegen Corona. Daarnaast heeft vaccinatie eerder in de zwangerschap, zoals in het eerste trimester, voor de pasgeborene minder nut omdat bij geboorte het griepseizoen dan waarschijnlijk al is afgelopen.

 

Waarom?

Het  voorkomen van Corona en de gevolgen van Corona bij zwangeren. Er worden door het geven van de vaccinaties minder zwangeren in het ziekenhuis opgenomen.

Het voorkomen van Corona en de gevolgen van Corona bij pasgeborenen. Zij  kunnen zelf nog niet tegen Corona gevaccineerd worden, maar er wel ziek van worden.

 

Waar?

Via dezelfde weg als de 22 weken prik; dat is via de GGD/consultatiebureau.

Je kan bij de handige linkjes meteen een afspraak maken, vul jouw postcode in en krijg je het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde GGD in jouw buurt.

 

Veilig?

De Coronavaccinatie tijdens de zwangerschap is veilig (voor zover we weten sinds de Coronapandemie is uitgebroken). Een vaccinatie tegen Corona leidt niet tot meer zwangerschapscomplicaties of andere negatieve gevolgen voor de zwangere vrouw of het kind.

Eventuele bijwerkingen van de Coronavaccinatie zijn bijna altijd mild en tijdelijk. De meest voorkomende bijwerking is een lokale reactie op de prikplek. Dit  kan een pijnlijk gevoel zijn op de plek waar je bent gevaccineerd. Daarna zijn de meeste voorkomende reacties spierpijn en een algeheel malaisegevoel. Deze reacties gaan bijna altijd binnen twee dagen over.

Zwangere vrouwen verdragen de Coronavaccinatie even goed als niet zwangere vrouwen.

 

Voordelen?

De beschermende werking voor jou en je baby!

Folder bescherming tegen kinkhoest Nederlands

Kinkhoest

Bescherm je baby tegen kinkhoest. Haal de 22 wekenprik

0.5 MB

Folder bescherming tegen kinkhoest Engels

Whooping Cough

Protect your baby against whooping cough. Get your 22-week vaccination

1 MB

Folder bescherming tegen kinkhoest Arabisch

Kinkhoest (AR)

Arabic version of the 22-week vaccination for whooping cough.

1 MB

Ondersteunend materiaal

bottom of page