top of page
Medische indicatie zwangere

Medische Indicatie

Specialistische zorg in het ziekenhuis

Algemeen

 

Het kan zijn dat je door een bepaalde ziekte of aandoening een medische indicatie vooraf hebt, bijvoorbeeld als je epilepsie hebt of suikerziekte. 

Ook kan je door een eerdere bevalling al vooraf een medische indicatie hebben, bijvoorbeeld als je eerder bent bevallen middels een keizersnee. Het is echter ook mogelijk dat je gedurende de zwangerschap een medische indicatie krijgt, bijvoorbeeld als de baby onvoldoende groeit of je een te hoge bloeddruk hebt. Bij een medische indicatie zal de bevalling plaatsvinden in het ziekenhuis, onder supervisie van de gynaecoloog. 

Bij een medische indicatie vooraf zal je mogelijk wel een gedeelte van de zwangerschap bij ons in de praktijk kunnen worden gecontroleerd. Afhankelijk van de reden dragen we je dan op een zeker moment over aan de gynaecoloog.
 

Er zijn tevens situaties waarbij je bij een medische indicatie zowel de zorg van ons kan ontvangen als in het ziekenhuis. Dit noemen we shared care. Als dit voor jou wenselijk is zullen we dit individueel bespreken en jouw wensen als uitgangspunt nemen.

 

De ziekenhuizen waar wij als Geboortehuis veel mee samenwerken:

  • Antonius ziekenhuis Leidscherijn

  • Tergooi Hilversum

  • Meander Amersfoort

  • Diakonessenhuis Utrecht

Iedere zwangere met een medische indicatie is bij een verloskundigenpraktijk aangesloten voor de begeleiding tijdens de kraamtijd. Uiteraard ben je hiervoor welkom bij het Geboortehuis.

Daarnaast bieden we altijd de mogelijkheid aan om mee te doen met onze Centering Pregnancy (CP) bijeenkomsten. Veel zwangeren die in een medisch traject zitten vinden deze bijeenkomsten heel waardevol en persoonlijk. Naast de medische omgeving van het ziekenhuis heb je de mogelijkheid om laagdrempelig met ons als verloskundigen contact te hebben en ook de contacten met andere zwangeren tijdens de CP worden als heel prettig ervaren.

bottom of page