top of page
Lifestyle en voeding zwangere

Voeding & Lifestyle

Praktische informatie en handige tips

Voeding
 

De eerste weken van de zwangerschap zijn cruciaal voor een succesvolle ontwikkeling van de organen van je kind en daarmee een gezonde toekomst. Echter op het moment waarop wij jou voor het eerst zien in de praktijk, zit je al middenin deze belangrijke fase. We treffen vaak vrouwen die zich niet lekker voelen in deze periode, misselijk zijn of moeten spugen. Als jij veel last hebt van spugen en je bent niet in staat voldoende gezonde voedingsstoffen binnen te houden, is het heel belangrijk dat je dit meldt bij ons of bij je huisarts. Er zijn medicijnen die de misselijkheid en het spugen doen verminderen en dat is dus van groot belang! Bij het hebben van geen of sterk verminderde eetlust, is het lastig om toch te eten en de verleiding om dat niet te doen of ongezond te doen is groot. Vaak zien wij dat zwangeren in de eerste fase van de zwangerschap veel moeite hebben met de warme avondmaaltijd en vooral met warme groente. Probeer creatief naar oplossingen te zoeken zoals warm eten tussen de middag of de warme groente te vervangen voor  een salade en rauwkost. Het eten van een stukje komkommer of snacktomaatjes en kleine worteltjes etc. gaat vaak een stuk beter en daarmee krijg je toch je groente binnen. Maak een lekkere verse groentesoep bijvoorbeeld en neem elke dag een kopje. Verdiep je in wat gezonde voeding is en wat je dagelijks binnen zou moeten krijgen.
 

Voorbeeld van belangrijke voedingsstoffen zijn:
 

  • IJzer zit in groenten, vlees, volkoren-producten, muesli, peulvruchten en appelstroop. IJzer is belangrijk voor de vorming van extra bloed bij  jezelf en voor het bloed van de baby. Het is daarom aan te raden bij elke maaltijd zeker één van deze producten te gebruiken. IJzer wordt het beste opgenomen in combinatie met vitamine C, gebruik dus bij je maaltijden producten met vitamine C (zoals kiwi, mandarijn, sinaasappel,  grapefruit of vers geperst sap van deze vruchten, maar ook bijvoorbeeld rauwkost: paprika en tomaat).

  • Calcium concurreert met het ijzer en zal eerder opgenomen worden dan ijzer. Het is daarom aan te raden om calciumproducten niet tijdens je maaltijd, maar één uur voor of één uur na de maaltijd te gebruiken. Calcium zit onder andere in melk, yoghurt, kaas. Neem dus als lunch geen boterham met appelstroop met een glaasje melk, maar met een glas sinaasappelsap en drink de melk een uur na de maaltijd als tussendoortje.

  • Foliumzuur is een belangrijke vitamine die de kans op een open ruggetje en gespleten verhemelte bij de baby verkleind. Het wordt aangeraden om foliumzuur te slikken van 8 weken voor de conceptie totdat je 10 weken zwanger bent. Dan is namelijk het centraal zenuwstelsel aangelegd.

  • De gezondheidsraad adviseert om als zwangere en bij het geven van borstvoeding 25 microgram vitamine D per dag in te nemen. Je kan dit apart innemen, het is te koop bij apotheken en drogisten zonder recept. Gebruik je speciale zwangerschapsvitaminen dan zit daar vitamine D  in, controleer op het potje of het in de juiste dosering is (en neem er zo nodig nog wat extra los bij).

 

Verder zijn er uiteraard een aantal voedingsmiddelen die je als zwangere niet of beperkt zou moeten eten.
Op de website van het voedingscentrum vind je veel nuttige informatie en tips. Ze hebben bijvoorbeeld een handige app: ZwangerHap om je verder te helpen. 
Lukt het jou niet om tot een goed voedingspatroon te komen, maak het bespreekbaar bij ons, je huisarts of een diëtiste!

 

Beweging
Tijdens de zwangerschap is het goed om te bewegen, zoals wandelen en  fietsen. Wanneer je een sport beoefent is het belangrijk dat je tijdens  en na het sporten een goed gevoel hebt. Je merkt zelf goed wanneer het niet meer prettig voelt, je krijgt harde buiken en bent erg moe. Dan is het verstandig minder intensief te sporten of te stoppen. Over het algemeen is het zo dat je je eigen sport gerust kunt voortzetten zolang  als het gaat en prettig is. Het is niet verstandig om ineens fanatiek met een nieuwe sport te beginnen. Er is natuurlijk een groot verschil  tussen alle sporten, mocht je specifieke vragen hebben dan kan je die stellen bij je controle of telefonisch.

Zon
Het is in zwangerschap belangrijk om terughoudend te zijn met zonlicht vanwege de kans op een zwangerschapsmasker. Een zwangerschapsmasker geeft donkere vlekken op je huid die ontstaan door de verhoogde hoeveelheid pigment in de huid ten gevolge van de  hormonen. Het wordt afgeraden om onder een zonnebank te gaan. Mocht  je veel buiten in de zon zijn, gebruik dan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

 

Sauna
Het is in de zwangerschap raadzaam om voorzichtig te zijn met sauna bezoeken. Het advies is om voor 16 weken niet naar de sauna te gaan wegens de hoge temperaturen. Een oplopende lichaamstemperatuur kan schadelijke gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de baby. Wellicht is het beter om niet voor het eerst naar de sauna te gaan als je zwanger bent. Door de warmte kan je in de zwangerschap snel duizelig worden met gevaar voor vallen. Voor geoefende sauna bezoekers is het makkelijker om te herkennen of je in de zwangerschap anders reageert dan niet-zwanger. Zolang een saunabezoek prettig en ontspannend is, is er na de 16e week voor geoefende sauna bezoekers geen bezwaar. Bubbelbaden, kruidenbaden e.d. kunnen veilig worden gebruikt.

 

Roken
Zoals iedereen wel weet is roken slecht voor jezelf, je omgeving en het ongeboren kind. Het is daarom van belang dat je al voor de zwangerschap stopt met roken. Mocht je pas later weten dat je zwanger bent, stop dan op het moment dat je dit weet. Het is moeilijk om te stoppen met een dergelijke verslaving, maar het is erg belangrijk. Wil je stoppen met roken dan kun je veel informatie vinden in de handige linkjes.

Mocht het stoppen met roken voor jou lastig zijn, bespreek dit dan met ons dan gaan wij samen op zoek naar de juiste ondersteuning.
 

Alcohol
Alcohol gebruik is schadelijk voor de foetus. Het advies van de Gezondheidsraad is om geen alcohol te nuttigen in de zwangerschap. Mocht je overmatig alcohol gebruiken of gebruikt hebben in de zwangerschap dan is het belangrijk dit aan ons te melden zodat wij jou en de baby goede zorg kunnen geven. Als je meer wilt lezen over de gevolgen van alcohol tijdens je zwangerschap kijk dan bij de handige linkjes.

Mocht het stoppen met alcohol voor jou lastig zijn, bespreek dit dan met ons dan gaan wij samen op zoek naar de juiste ondersteuning.

Drugs
Het gebruik van soft- en hard drugs is voor jou en de baby schadelijk. Het is erg belangrijk dat je gebruik van deze middelen bij ons meldt, zodat wij jou en de baby goede zorg kunnen geven. Als je meer wilt lezen over de gevolgen van drugs tijdens je zwangerschap kijk dan bij de handige linkjes.

Voedingsadviezen tijdens zwangerschap

Voedingadviezen

Zo eet je veilig en gezond tijdens jouw zwangerschap

25MB

Folder roken en jouw zwangerschap

Roken

Rookvrij zwanger. Dat bevalt beter!

25MB

Ondersteunend materiaal

bottom of page