top of page
Stel op bank die kijken naar echo foto

Interview
Desiree

Hoe breng je als verloskundige slecht nieuws

Hoe lang ben je al verloskundige?

Ik ben in februari 2011 in Amsterdam afgestudeerd als verloskundige aan de Verloskunde Academie, dus alweer ruim 11 jaar verloskundige (tijd vliegt).

 

Ben je dan automatisch ook echoscopiste?

Nee, je bent niet direct ook echoscopiste, daarvoor bestaan er aparte opleidingen, deze opleiding heb ik in 2012 gevolgd.

 

Wat vind je het leukste aan je werk als echoscopiste?

Ik vind het heel leuk om jullie je kindje te laten zien, dat is ook de reden dat ik ook pretecho's maak.

Maar wat ik met name fijn vind is om jullie snel gerust te kunnen stellen  wanneer nodig of meer duidelijkheid te kunnen geven wanneer een zwangere bijvoorbeeld buikpijn en/of bloedverlies heeft. Onzekerheid is heel  vervelend en dat hoop ik met het maken van een echo weg te kunnen nemen.

 

Zijn er ook dingen die je niet leuk vind?

Wat ik bij de vorige vraag al aangaf, hoop ik iemand gerust te kunnen stellen. Helaas is dit natuurlijk niet altijd zo. Soms is het maken van een echo helemaal niet leuk, omdat ik bijvoorbeeld zie dat er iets niet  goed is met het kindje in je buik of wanneer het hartje gestopt is met kloppen.

 

Hoe vaak tref je een zwangere met een miskraam?

Ik denk in een maand ongeveer 3x. In de praktijk moeten we ongeveer 5-6x  per maand vertellen dat het hartje gestopt is met kloppen en dat er sprake is van een miskraam.

 

Hoe ga je daarmee om? Hoe breng je het slechte nieuws?

Ik neem de zwangere en haar partner mee in wat ik zie op de echo. Vaak is het voor ouders snel duidelijk dat het niet goed is, omdat ze dat zo gehoopte kloppende hartje niet zien. Ik vertel dan ook direct wat er aan  de hand is. Na de echo praten we dan verder over wat we zien op de echo, hoe dit komt, wat er nu gaat volgen en heel belangrijk; waar  hebben ouders dan behoefte aan.

 

Is het altijd meteen duidelijk dat het een miskraam is?

Het is niet altijd gelijk duidelijk met 1 echo. Soms komt het voor dat een zwangere niet helemaal een regelmatige menstruatiecyclus heeft. Als ik dan een echo maak en op de echo is een hele prille zwangerschap te zien zonder dat we een hartje zien kloppen, betekent dit niet gelijk dat er sprake is van een miskraam. Het kan ook goed zijn dat een zwangere dan minder ver zwanger is. We moeten dan altijd de echo herhalen om te kijken wat we dan kunnen zien. We beseffen dat die tijd tot de volgende echo heel lang en onzeker is, maar die tijd is wel nodig om dan meer duidelijkheid te kunnen geven. 

Ben jij de enige die echo’s maakt bij het Geboortehuis?

Nee,  ik ben gelukkig niet de enige. Charlotte maakt ook echo's. Is ook fijn om dit met z'n tweeën te doen, zo kunnen we ook overleggen met elkaar als we ergens over twijfelen of om even samen te kijken.

 

Hoe begeleiden jullie in de praktijk vrouwen met een miskraam?

We begeleiden vrouwen naar behoefte. Zwangeren komen hier voor een echo, als deze niet goed blijkt te zijn gaan we in gesprek. Meestal bellen we de dag erna hoe het gaat en of er vragen zijn. Bij een miskraam kan je afwachten tot je lichaam het zelf "oplost", maar je kan ook verwezen worden naar het ziekenhuis voor behandeling. We begeleiden je in de keuze die je daarin maakt. Weet altijd dat hier niet per se een goed of fout in is. Je moet doen wat voor jezelf goed voelt. In de tijd na de miskraam hebben we regelmatig telefonisch contact en als daar behoefte aan is een controle op de praktijk. Sommige vrouwen vinden het fijn om na een doorlopen miskraam nog een controle echo te hebben om te kijken of de miskraam echt achter de rug is, deze maken we dan ook op de praktijk. We krijgen regelmatig van vrouwen terug dat ze het contact na het slechte nieuws als heel fijn en betrokken hebben ervaren. Voor ons is dit vanzelfsprekend, want we leven met jullie mee in leuke tijden, maar zeker ook als er verdriet is.

 

Kun je als vrouw iets doen om een miskraam te voorkomen?

Nee, helaas kan je niets doen om een miskraam te voorkomen. Bij een miskraam is er vroeg in de ontwikkeling van het kindje een "foutje" opgetreden  waardoor het hartje van het kindje stopt met kloppen en het kindje stopt met groeien. Of de innesteling in de baarmoeder is niet goed gegaan waardoor het kindje zich niet verder kan ontwikkelen.

 

Heb je als vrouw iets fout gedaan als je zwangerschap eindigt in een miskraam?

Nee, je hebt zeker niets fout gedaan! Als zwangere probeer je vaak een oorzaak te zoeken en dan begin je over jezelf te twijfelen. Maar je hebt niets fout gedaan en je had niets kunnen doen om dit te kunnen  voorkomen! Zaken als sporten, bewegen, vrijen of vliegen kunnen geen miskraam veroorzaken.

 

Wanneer stuur je iemand door naar het ziekenhuis of de gynaecoloog bij een miskraam?

We sturen je naar het ziekenhuis als je dit zelf wilt. Soms is het kindje in de buik al een poosje gestopt met groeien, maar heeft je lichaam nog niet door dat het niet goed is, er komt geen miskraam op gang. Je hebt  geen bloedverlies of buikpijn. Het is medisch gezien fijner voor je lichaam om af te wachten, maar mentaal is dit soms heel zwaar. Mocht je dit willen kunnen we je dan verwijzen naar het ziekenhuis voor een  behandeling om de miskraam op gang te brengen. In sommige gevallen duurt de miskraam, dus het bloedverlies en de krampen lang, waardoor je je  lichamelijk en mentaal niet goed voelt. Dit is ook een reden dat we verwijzen naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis zal de gynaecoloog een behandeling met je bespreken. Dit is meestal en bij voorkeur een  behandeling met medicatie om de baarmoeder te laten krampen en zo de miskraam te laten starten. Soms kan er gekozen worden voor een  curettage. 

 

Heb je na een miskraam meer kans dat dit nog een keer gebeurt?

Nee, in de meeste gevallen is het echt pech. Soms is er een medische reden waarom een miskraam optreedt. Na herhaaldelijke miskramen zal er  onderzoek aangeboden worden.

Wat is je advies aan vrouwen na een miskraam?

Neem de tijd om het verlies te verwerken samen met je partner. Soms staan jullie er verschillend in en dit is oke, ben er voor elkaar en respecteer elkaars verdriet en manier van verwerken. Mocht je een kinderwens hebben voel je vanzelf wanneer hier weer ruimte voor is. En een praktische tip: blijf je foliumzuur gebruiken als jullie kinderwens blijft bestaan.

bottom of page