top of page
Borstvoeding geven aan baby

Borst en kunstvoeding

Wat past bij jou?

Algemeen

Voor veel vrouwen geldt dat ze al lang voor hun zwangerschap een gevoel hebben bij het voeden van hun baby. Voor de meerderheid is dit het geven van borstvoeding en voor een kleinere groep vrouwen is dit het geven van kunstvoeding. In de zwangerschap kom je vaak echt tot een keuze.  Binnen onze praktijk zijn wij voorstanders van het geven van borstvoeding en we zullen ook ons best doen je hier zo goed mogelijk in te stimuleren en te begeleiden. We zullen hieronder de vele voordelen van borstvoeding benoemen. Echter, als jij na het lezen van al deze informatie besluit dat borstvoeding geven voor jou niet de beste keuze is, dan is de keuze voor kunstvoeding ook een goede keuze. Soms is er technisch een probleem waardoor borstvoeding niet mogelijk is (denk bijvoorbeeld aan een operatie aan de borst) en soms zijn er emotionele redenen om niet voor borstvoeding te kiezen (negatieve gevoelens of negatieve eerdere ervaringen). Wij zullen je altijd respecteren in jouw keuze!   

 

Borstvoeding 

Borstvoeding geven is het meest natuurlijke proces na de geboorte van je baby. Het biedt direct de juiste voedingstoffen voor je baby en een veilige geborgen plek. Dat betekent echter niet dat het altijd vanzelf gaat. Je moet het samen met je baby leren. Dat is niet altijd eenvoudig maar met de juiste voorbereiding en de juiste hulp in de eerste week/weken, leren jullie het samen vanzelf.  Borstvoeding biedt vele voordelen. De borstvoeding is voorzien van de juiste voedingsstoffen in de juiste samenstelling en hoeveelheid en ook nog op de juiste temperatuur. Het is beter verteerbaar dan elke andere babyvoeding. Bovendien is het gratis!  Direct na de geboorte zorgt het drinken aan de borst ervoor dat dezelfde hormonen (oxytocine) vrijkomen die weeën veroorzaken waardoor je baarmoeder goed samentrekt en het bloedverlies binnen de perken blijft. Dit hormoon helpt ook bij de natuurlijke hechting tussen jou en je baby. Elke baby heeft een natuurlijke behoefte aan lichaamscontact. Dit wordt met borstvoeding automatisch meerdere keren per dag gestimuleerd.  Borstvoeding bevat vele antistoffen waardoor de baby beschermd wordt tegen ziektes en allergieën. Denk bij ziektes aan griep, longontsteking, oorontsteking, astma en eczeem maar ook ziektes als Crohn of diabetes. Bovendien helpt het de opbouw van het afweersysteem. Verder beschermt borstvoeding tegen het ontwikkelen van obesitas. Borstvoeding verkleint de kans op wiegendood. Het stimuleert een goede mondontwikkeling voor zowel de kaakspieren als de tanden en een betere spraakontwikkeling.

Zowel de WHO (World Health Organization) als Unicef bevelen borstvoeding aan. De WHO adviseert om minimaal 6 maanden volledig borstvoeding te geven. Borstvoeding kun je ongelimiteerd geven, je geeft nooit teveel. Borstvoeding blijkt ook een beschermende werking te hebben voor jou als voedende moeder! Het beschermt tegen het ontwikkelen van borstkanker, baarmoederhalskanker en eierstokkanker. Wist je dat is aangetoond dat als je meer dan 24 maanden borstvoeding hebt gegeven in je leven, je 50% minder kans hebt op het krijgen van borstkanker? Zelfs voor meisjesbaby’s levert het krijgen van borstvoeding een lagere kans op borstkanker op latere leeftijd op.

 

Prenataal kolven

Als je voor het geven van borstvoeding kiest, is er de mogelijkheid om in de laatste weken van je zwangerschap te starten met kolven. We noemen dit prenataal kolven. Het voordeel hiervan is dat er vrijwel meteen na de bevalling moedermelk beschikbaar is voor de baby.

 

Je kunt vanaf 37 weken zwangerschap beginnen met prenataal kolven. Je kan dit zelf doen met de hand en bij voorkeur als je borsten warm zijn, bijvoorbeeld na het douchen. Door je borsten te masseren en een kolvende beweging te maken komen er al kleine druppels met eerste moedermelk uit je borst. Als je deze opvangt met een lepeltje en daarna in een spuitje giet kan je deze eerste moedermelk invriezen. Op een later moment kun je deze eerste voeding dan geven aan je baby wat een voordeel kan geven in bepaalde situaties zoals na een keizersnee of als er bijvoeding gestart moet worden.

 

Bij de meeste vrouwen kan dit afkolven vanaf 37 weken zwangerschap zonder problemen. Als verloskundigen kunnen we je informatie geven over de voordelen en de wijze waarop je zelf kunt afkolven.


Lactatiekundige

Als je borstvoeding niet zo goed gaat, kan de lactatiekundige ingeschakeld worden en, zo nodig, bij je thuis komen. Terwijl jij borstvoeding geeft, kijkt zij naar je houding en het drinkgedrag van de baby en geeft advies. Ook kan zij je adviseren over de verdeling van de voedingen in een etmaal en zo nodig over het afkolven van de moedermelk. Indien je zelf vragen hebt, dus ook in de periode na het kraambed, kan je gerust contact met ze opnemen. Zie onderstaande PDF om de namen en adressen te lezen van de lactatiekundigen waar wij veel mee samenwerken.

Moedermelkbank

Wat veel mensen niet weten is dat er tegenwoordig een Nederlandse Moedermelkbank bestaat. Hier kun je een overschot aan moedermelk doneren. Deze gedoneerde melk wordt gebruikt om prematuur geboren kindjes te voeden als er geen moedermelk van de eigen moeder beschikbaar is. Vooral voor de prematuren is borstvoeding erg belangrijk! Maar er bestaat ook een Moedermelk Netwerk waar je kunt doneren of donormelk kunt ontvangen.  


Kunstvoeding

Kunstvoeding is het alternatief als borstvoeding geven niet gaat of je geen borstvoeding wilt geven. De kwaliteit van de Nederlandse kunstvoeding is goed en alle aangeboden merken zijn onder strenge eisen geproduceerd. Dus zowel de A merken als Hero, Nutricia en Nestlé als de eigen merken van bijvoorbeeld Albert Heijn, Kruidvat of Etos zijn goede babyvoedingen. Verschil zit vooral in je portemonnee. Als je gekozen hebt voor kunstvoeding, is het verstandig al iets in huis te halen en te zorgen dat je dit bij je hebt op de plek van de bevalling.  Als je flesvoeding wilt geven en je bevalt in het ziekenhuis heeft het ziekenhuis kunstvoeding (Nutrilon). Mocht je een specifieke kunstvoeding willen geven dan kan je die het beste zelf meebrengen.  
Zeker als je kiest voor een hypoallergene voeding als er bijvoorbeeld veel allergieën voorkomen in je familie. De voordelen van kunstvoeding zijn o.a. dat het goed meetbaar is. Je ziet precies hoeveel je baby drinkt. Ook kunnen de voedingen makkelijker door een ander gegeven worden. Het is wel verstandig dit zeker in het begin niet door teveel verschillende mensen te laten doen. Geef de baby de mogelijkheid zich goed aan jou en je partner te hechten. Juist bij baby’s die geen borstvoeding krijgen kan het prettig zijn de baby af en toe tegen je blote huid te leggen (huid op huid contact) om de hechting te stimuleren. Ook is het slim de je baby in afwisselende houdingen de fles te geven. Bij borstvoeding gaat dit automatisch.  

 

Wij vinden het belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt waar jij en je partner achter staan. Wij zullen je daarin steunen.

Handige linkjes

Folder overzicht samenwerking lactatiekundigen

Samenwerking lactatiekundigen

Overzicht van samenwerkingen van Lactatiekundigen met het Geboortehuis

3 MB

Ondersteunend materiaal

bottom of page