top of page
Overzicht van verschillende anticonceptie mogelijkheden

Hormoonstaafje

Algemeen

Ook wel bekend als Implanon NXT, dit  is een klein hormoonstaafje dat geplaatst kan worden in je bovenarm.
Het is een zeer betrouwbare (99%) vorm van anticonceptie die door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog geplaatst kan worden.
De werking van Implanon is 3 jaar.
Het hormoon Progestageen wordt steeds geleidelijk afgegeven in je bloedbaan. Je menstruaties kunnen gedeeltelijk of geheel verdwijnen.

De voordelen van Implanon zijn o.a. dat je er na het plaatsen geen omkijken meer naar hebt. Ook blijft Implanon betrouwbaar bij ziekte (koorts) of overgeven. Je menstruaties kunnen afzwakken of verdwijnen. De hoeveelheid hormoon is lager dan in de pil en Implanon kan tijdens de borstvoeding gebruikt worden.

De nadelen zijn o.a. dat het plaatsen even kort vervelend kan zijn, je geen invloed kan uitoefenen op de menstruaties en dat het wat bijwerkingen kan geven als hoofdpijn, onrustige huid, gewichtstoename en sombere gevoelens.

Na het verwijderen van Implanon, kan je snel (weer) zwanger worden.
De kosten voor Implanon zijn ongeveer €115,00. Vanaf 21 jaar betaal je zelf voor een Implanon. Tussen 18 en 21 jaar vergoed de zorgverzekeraar de kosten maar deze gaan eerst van je eigen risico af. Onder de 18 jaar worden de kosten volledig vergoed.


De plaatsing bij de verloskundige of huisarts wordt wel volledig vergoed.

Je kan een adviesgesprek en recept aanvragen via ons of je huisarts.

Handige linkjes

Ondersteunend materiaal

Folder Implanon hormoonstaafje

Hormoonstaafje

Informatie en adviezen over het hormoonstaafje

1.1 MB

bottom of page